9 października 2015 Smaki świata na Festiwalu Conrada

Przez całe stulecia używano kategorii smaku do opisywania literatury, ale smak traktowano przenośnie: smak i różne smaczki oznaczały wyrafinowany gust, wysoką ocenę, potrzebę dystynkcji.

Odwróćmy zatem sytuację i zamiast rozsmakowywać się w literaturze, wprowadźmy literaturę do kuchni, albo do piwnicy z winem.

Literatura podsuwa język, za pomocą którego można o jedzeniu mówić: nie tylko mówić pięknie, ale też zwyczajnie, przy stole, z przyjaciółmi. Większość z pisarzy pisze, żeby jeść, ale są też i tacy, którzy jedzą, żeby pisać. I to pisać wyjątkowo.

W ramach 7. edycji Festiwalu Conrada odbędą się dwa spotkania z cyklu „Literatura na widelcu”. Pierwsze z nich będzie miało miejsce we wtorek 20 października w restauracji Pod Nosem, gdzie o słynnych daniach znanych z literatury opowie Bogusław Deptuła  - historyk sztuki, krytyk kulinarny, autor książki „Literatura od kuchni”.

Gospodarzem drugiego spotkania będzie Marek Kondrat, znakomity aktor, gawędziarz i znawca win, który wraz z Michałem Pawłem Markowskim, autorem książki „Dzień na ziemi”, w której podróże po świecie prowadzą nieodmiennie do lokalnych kuchni, zaprasza na rozmowę i degustację najlepszych win we czwartek 22 października w BARaWINO.

Oba spotkania przeznaczone są dla czytelników głodnych nowych wrażeń literackich i spragnionych zabawnych anegdot, ale wizyta w restauracji i barze zobowiązuje. Literatura literaturą, ale, jak mawiał literacki klasyk, dobrze napić się i zjeść nigdy nie zawadzi.

Uwaga, liczba miejsc ograniczona! Aby otrzymać kartę wstępu na spotkanie należy wziąć udział w specjalnym konkursie, który pojawi się na Facebooku Festiwalu Conrada w ten weekend.

Zapraszamy!